miercuri, 14 august 2013

Avantajele volantei cu masa dubla(sistemul de ambreiaj)



Avantajele volantei cu masa dubla
Inca de la aparitia sa, in 1985 volanta cu masa dubla si-a dovedit eficienta in special la vehiculele echipate cu motoare diesel.
Utilizare volantei cu masa dubla ca parte integrata in sistemul de ambreiaj are urmatoarele avantaje:
  • grad ridicat de confort
  • absoarbe vibratiile
  • previne zgomotul
  • permite utilizarea confortabila a motorului la turatii mici
  • economiseste combustibil
·        protejeaza arborele cotit si cutia de viteze


Desi teoretic cu cat masa volantei este mai mare mare, cu atat nivelul zgomotului si al vibratiilor creste (mai ales in cazul volantei cu masa dubla unde vibratiile si zgomotul pot fi sesizate la pornirea si oprirea motorului), s-a constatat in urma testelor ca volanta cu masa redusa are un efect stabilizator scazut asupra fluctuatiilor de turatie ale motorului.

Gratie anilor de experienta în domeniul constructiilor de ambreiaje, specialiștii au reusit sa gaseasca o soluție inteligenta pentru aceasta problema si anume un dispozitiv de amortizare suplimentar care atenueaza eficient vibratiile produse de catre motor. In timpul functionarii, motorul prezinta fluctuatii de turatie rezultand astfel vibratii si zgomote, dar care cu ajutorul acestui dispozitiv cu arcuri acestea sunt filtrate, protejand astfel intregul sistem de transmisie a puterii.

Frictiunea si de rata de compresie a arcurilor - raportul corect
Pentru o filtrare optima a vibratiilor si o rezonanta scazuta la pornirea și oprirea motorului, raportul dintre frictiune și rata de compresie trebuie să fie optim. Lungimea arcurilor este un factor-cheie: arc moale, eficienta ridicata in reducerea vibratiilor. Arcurile extra-lungi de ultima generatie ale volantei cu masă dublă reduc semnificativ rata de compresie a arcului, comparativ cu prima generatie de volanta cu masa dubla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu